Az okosság forrása

2013.11.11. 21:14

Két oka van, hogy miért Terry Pratchett az egyik kedvenc íróm. Az egyik a Korongvilág, amihez hasonlóan elborult és beteg ám mindeközben végtelenül mókás és szórakoztató világ csak egy van számomra, Ooo Földje a Kalandra Fel!-ből. Jól ki van találva mindkettő és már messziről, az űrből meghökkentő látványt nyújtanak. Hát még akkor, amikor landolunk és körülnézünk alaposan, esetleg elbeszélgetünk a lakókkal! Nem unatkozunk, az biztos.

A másik ok(ok), amiért Pratchett mester művészete örökérvényű alaptétel, az a briliáns szó- és mondatfordulatok, amikkel oldalról oldalra szórakoztatja olvasóit. Zseniális, minden okosság magva. Most olvasom az Egyenjogú Rítusokat. Ebből is írogatok dolgokat, mint ahogy ezt már egyszer megtettem a Hyperionnál is.

 „- Volt egy hinta – jegyezte meg Cern. – Meg az az izé, amiben izékkel kell megdobni más izéket, hogy izéket nyerj.
A beszélgetés elkalandozott, mint két kölyökkutya.”

 „Meg kell érteni, hogy jóllehet a Zúnok többsége képtelen a hazugságra, a nép nagyon tiszteli az olyan Zúnokat, akik tudnak olyat mondani, hogy a világ másmilyen, mint valójában, és  a Hazug jelentékeny méltósággal járó tisztességet tölt be. Ő képviseli törzsét minden kapcsolatban a külvilággal, aminek megértésének kísérletét az átlag Zún már réges-rég föladta. A Zún törzsek roppant büszkék Hazugjaikra.
Más népek ettől az egésztől rendkívül bosszúsak lesznek. Úgy érzik, a Zúnok igazán választhattak volna valami elfogadhatóbb megnevezést, mint mondjuk „diplomata” vagy "PR-menedzser". Úgy érzik, hogy a Zúnok gúnyt űznek a dologból.”

„A férfi megpróbált célozni arra, hogy Esknek alá kéne vetnie magát a Zún élet íratlan szabályainak, de a lánynak célozgatni olyan hatásos volt, mint szúgyogcsípés az átlagos rinocéroszbőrön, mert már kezdte megtanulni, hogy ha fütyülsz a szabályokra, akkor az emberek az esetek felében szó nélkül újraírják őket úgy, hogy rád ne vonatkozzanak.”

„- Miért szorongatod azt a seprűnyelet? – érdeklődött.
Esk úgy nézett a nyélre, mint ha sose látta volna korábban.
- Mindennek lennie kell valahol.”

„A Gyehenna, röviden, a lejáratott istenek, engedély nélküli tolvajok, az éjszaka lányai, egzotikus javakkal házalók, a tudat alkimistái és vándorripacsok lakóhelye; egy szóval az összes kenőzsíré a civilizáció tengelyén.”

A bejegyzés trackback címe:

https://kalandokanagyvarosban.blog.hu/api/trackback/id/tr165628238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Maria Hajdu 2013.11.12. 05:26:41

Ez nem rossz :) Abban viszont ne nagyon bízz, hogy átírják a szabályokat, ha semmibe veszed őket.
süti beállítások módosítása