Évi uncsitesójának a fia valamikor megkérdezte tőlem, hogy mi az a nyulas képregény, amit folyton olvasok. Mindig látta facebookon, hogy moly.hu, elkezdtem olvasni egy könyvet, meg befejeztem, stb. (ja, még most is olvasok sokat, csak a GDPR miatt már nem tolja ki úgy a dolgokat, engem meg annyira nem érdekel a dolog, hogy utánajárjak).
Szóval:

  • Mi az a nyulas képregény? – kérdezi Zolika.
  • Milyen nyulas képregény? Nem olvasok semmilyen nyulas képregényt.
  • De, egy csomót olvastál belőle.
  • A Gesztenye a honalapítóra gondolsz? Az nem képregény.
  • Nem, ebből egy csomó van.
  • Kurvára nem tudom, mit szedtél be. Nem olvasok semmilyen nyulas képregényt.
  • De.
  • Mouse Guard? De azt nem tettem ki, meg abban egerek vannak.
  • Mondom, hogy egy nyúl van mindig a borítóján.
  • Tényleg nem tudom, miről beszélsz.
  • Van kardja is.
  • Kardja? Várjál, valami beugrott.
  • Szamuráj.
  • Ó, baszki! Miért nem ezzel kezdted. Az Usagira gondolsz! Na, az nagyon jó cucc.

Ez után elgondolkoztam. Milyen érdekes, hogy egy karaktert ennyire eltérően azonosítunk. Hogy értsétek, az Usagi Yojimbo képregényről van szó. Stan Sakai, egy japán születésű, de amerikai szerző írja és rajzolja. Főszereplője Mijamoto Usagi, az urát vesztett szamuráj, aki egy nyúl. De ennek nincs jelentősége, mert ebben a világban majdnem minden szereplő valamilyen állat. Tele van medvékkel, rókákkal, kutyákkal, disznókkal, satöbbi. Teljesen valid középkori szamurájtörténetek, mesék és néha rázós drámák. Fantasztikus az egész, az egyik legjobb Magyarországon is futó képregény (jelenleg a 17. kötetnél járnak).
Szóval a borítóra nézve az ember azt gondolja, igen, ez egy nyúl egy karddal. De miután elolvastál egy-két történetet, már nem egy nyúl lesz egy karddal, hanem Mijamoto Usagi, a rónin, az adacsigaharai csata veteránja, aki a Busidót követi, aki összeesküvésekbe keveredik, démonokkal és útonállókkal küzd meg. Szóval az, hogy egy nyúl, eléggé huszadrangú. Én már nem is ezzel azonosítottam a karaktert, mert egy olyan személyiséget ismertem meg, olyan gazdag és részletes világba nyertem betekintést, hogy elfeledtette a külsőségeket. Ilyen az igazán jó történet.
Van egy másik „állatos” képregény is, ami hasonlóan hat az ember agyára, a Blacksad, amiben egy magánnyomozó feketepárduc a főszereplő, aki az 50-60-as évek amerikájába visz minket. Ja, és ez még igazi eyecandy is. Gyönyörű, aprólékos rajzok minden kockában. Szerencsére ez is van magyarul.
Igen, most már nem titkolom tovább, ez egy képregény-ajánló bejegyzés. Szükségét érzem, mert annyi jó megjelenés van, hogy ki kell írnom magamból. És vasárnap Hungarocomix a Lurdy-ban, ott szinte mindent be lehet zsákolni. Most pedig szemezgessünk, hogy mit érdemes:

Van jó pár képregény, amiknél megkérdőjelezhetetlen, hogy ez művészet és a kultúra része. Olyan alkotások ezek, amiket ha kezedbe veszel és utána továbbra is azt mondod, hogy a képregény gyerekeknek való, vagy értéktelen, akkor a hiba a te készülékedben van. Ilyen megkerülhetetlen kötetek az első három biztosan:

  • Watchmen: Évekkel ezelőtt már megjelent nálunk, de mára beszerezhetetlenné vált a három kötet, így újra kiadták keményfedeles kötetben. Tudtátok, hogy a Times beválogatta minden idők 100 legjobb könyve közé?
  • Blankets: 30. születésnapomra megkaptam az angol kiadást, és fantasztikus élmény volt elolvasni. Történet felnőtté válásról, hitről, művészetről, az első szerelemről. Csodás, meditatív rajzokkal, amik csak folynak, tekergőznek, hogy a végén észre sem veszed, milyen gyorsan értél a közel hatszáz(!) oldalas kötet végére.
  • Hellboy: Személyes kedvencem. Először a Watcmennel egy időben jelent meg, aztán a harmadik kötetnél befuccsoltak vele. Most új formátumban újra elkezdték kiadni és már tovább jutottak, mint anno. Ha csak egy sorozatot akarsz megvenni, ez legyen az! Itt írtam róla korábban.

Picit (csak egy hangyányit) könnyedebb:

  • Conan kegyetlen kardja: Régi Conan képregények, letisztult igényes rajzok, klasszikus történetek. Még nem olvastam, de ahogy belelapoztam, nem hagyhattam ki. Többek közt Barry Windsor Smith is illusztrálta, akit nagyon kedvelek. Ez az ember arról (is) híres, hogy imád füvet, meg leveleket rajzolni. De tényleg, nézd:

 barry_windsor_smith_opus.jpg

Tök jó, nem?

  • Saga: Két szembenálló nép, az egyik technokrata, a másik varázshasználó. Két katona, akik egymásba szeretnek és gyermekük lesz, miközben mindenki őket üldözi, ők meg jobb híján menekülnek keresztül-kasul a galaxisban. Modern Rómeó és Júlia, szókimondó szöveg, 18+ képek, pörgős történetvezetés, csak kapkodod a fejed. Királyság! Brian K. Vaughan írja, akinek például az Y-embert is köszönhetjük.

saga.jpg

  • Ha már Y-ember, jövőre kiadják, az elejétől kezdve, és úgy tervezik, végigtolják. Egy vírus elpusztít minden hím nemű élőlényt a földön, kivéve egy srácot és a majmát. Akinek a felfordulás közepette nincs más célja, mint megkeresni a barátnőjét.
  • A Prédikátor is jön jövőre, ebből már megy a filmsorozat is egy ideje. Egy hitehagyott pap, barátnőjével és egy ír vámpírral felkerekedik, hogy megkeresse Istent és megkérdezzék tőle, hogy ezt így hogyan? Szupererőszakos, szuperbeteg.
  • Alias: Egy szuperhős, akinek nem jött be a hősködés, inkább nyitott egy nyomozóirodát. Komor, kemény hangvétel, mindez a Marvel univerzumban.
  • Walking Dead: Erről gondolom nem kell mesélnem, szerencsére egy nagyobb kihagyást követően ismét rendszeresen jönnek az új kötetek, most már a 19. És van egy különkiadás is, Itt van Negan címmel.
  • Végül ha csak belepillantanál, mi megy/ment a DC-nél vagy a Marvelnál, kéthetente újabb kötetek jelennek meg a Nagy Marvel Képregénygyűjtemény és a Nagy DC Képregénygyűjtemény keretei közt. Érdemes ránézni.

És még rengeteg kiadvány van, már számon sem lehet tartani. Gyertek Hungarocomixra és próbáljatok be valamit!

U.i.: Ja, Rick and Morty-t ismered? Szereted? Az is van képregényben. Csak mondom.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalandokanagyvarosban.blog.hu/api/trackback/id/tr9514406988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LacKoLa 2018.12.12. 19:34:56

a tini ninja teknőcök le tudnák győzni a nyulat?

Admiralilles · http://kalandokanagyvarosban.blog.hu 2018.12.12. 21:31:32

@LacKoLa: Vicces, hogy ezt írod, mert van közös történetük. Picit összebalhéznak, de végül team-up, aztán úgy tolják a ninják ellen.
süti beállítások módosítása