Megint eltelt egy év, megint idősebb lettem eggyel. Közelítek a harminchoz, de még mindig nem érzem magam felnőttnek. Mitől felnőtt a felnőtt? Előrelátó, felelős döntéseket hoz? Nem úgy tűnik, hiszen elméletileg felnőttek irányítják a világot. Nem is a leélt évek számától, az biztos. Sőt, most hogy már annak kéne lennem, kezdek kételkedni abban, hogy léteznek-e felnőttek. Oké, rámondjuk bizonyos korú és státuszú emberekre, hogy felnőttek, de szerintem nem léteznek.
Amikor pici az ember és felnéz a nagyokra, arra gondol, hogy azok valami mások. És hogy egyszer majd mindenki olyan nagy lesz, és akkor minden megváltozik egy szempillantás alatt. Mindent tudni fog, nem fél semmitől és ő irányít. Aztán pislogunk párat, villanásokra emlékszünk csak az elmúlt húsz évből, mintha az eddig eltelt idő egy átdorbézolt éjszaka lenne, és azon kapjuk magunkat, hogy semmit sem tudunk, még mindig rettegünk (csak sokkal valósabb dolgoktól) és nem hogy irányítunk, hanem egy kormány nélküli autóban ülünk, ami az autópályán egyre inkább közelít a szalagkorláthoz. És ezektől a dolgoktól gonoszak, kicsinyesek, önzőek és sértettek vagyunk. Pont, mint a gyerekek. Fennhordjuk az orrunkat és kioktatunk mindenkit: „Én felnőtt vagyok, én jobb felnőtt vagyok, mint te!” Semmi.
És mindeközben buktuk a gyermeki érdeklődést, a fantáziát, a kreativitást.
Én ezt szeretném elkerülni és minél többet megőrizni abból a régi, csillogó szemű lényből, aki 28 éve ezen a napon megszületett. Továbbra is fogok rajzfilmeket nézni, álmodozni, nevetni, hülyéskedni és felelőtlenkedni, amikor csak tehetem. Tehát: Kalandra Fel!

A bejegyzés trackback címe:

https://kalandokanagyvarosban.blog.hu/api/trackback/id/tr945749262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Maria Hajdu 2014.01.11. 06:18:45

Radnóti Miklós: Mivégre

Felnőtt vagy – szólok undorodva néha,
és nem segíthetsz rajta, lásd be végre.
Térj vissza – szól egy hang ilyenkor,
csak ülj a földre és beszélj az égre.
Nem tudsz már? – kérdi s mintha rína.
A szék lábától, nézd csak, balra Kína
és jobbra lóherés, örök vadászmezők.
Ó, hol vagy régi, indiáni gőg?
nem érdekel már, honnan fú a szél? –
Az ember egyre vénül, verset ír, tanít...
„Csak ülj a földre és beszélj az égre.”
S nem ül le. S nem beszél.
Felnő, és azt se tudja, hogy mivégre.

Maria Hajdu 2014.01.15. 17:46:11

A Felnőtté válás titkát kutatva a játékhoz jutunk el. Az igazi felnőttnek nem kell felnőttet mimelnie.Szabadon és önfeledten játszhat.A gyermeklelkü álfelnőttek kizárták magukat a játékból,mert soha nem ülnek le a földre és soha nem beszélnek az égre.

Komoly felnőtt csak nem tesz ilyesmit !

Ehelyett zsémbesen és irigykedve bámulják a játszókat ,

akiknek nem kell attól tartaniuk hogy a felnőtt maszkja egyszer csak lepotyog az arcukról. Rosszkedvüen dörmögik:

„Milyen éretlenek!Hát már sohasem fognak felnőni?”

Az emberi viselkedés megitélése tehát a visszájára fordul. Nem ritkaság.
(Popper Péter)
süti beállítások módosítása