Árpád vagy nem Árpád

2009.12.08. 23:59

„Nagyon durva őszeket vagy őszöket éltem már meg.” Őszek vagy őszök? Vagy valami más? Szerintem mind a kettő sántít. Ha tudjátok, mi az ősz többes száma, akkor segítsetek. Ha nagyon egyértelmű, akkor megint rásegítettünk arra, hogy valami baj van a fejemmel.
Ma összejött a társaság. Ez volt a balfácánok klubja. Ívi megtudta, hogy annyi pénzt kap a munkájáért, mintha vattacukorral fizetnék ki, egyik barátunknak nézeteltérései akadtak a főbérlővel ezért bukott hetvenezret, rám meg átragadt ez a jó hangulat. Mit tesz a Magyar? Iszik. Nem kell megijedni, józan vagyok. Most. Tényleg csak egy sör volt, meg egy kevés beszélgetés és egyéb járulékos folyadékok.
Fokoznám a szerencse-faktort azzal, hogy egy kocsmában nem szolgáltak ki minket. Bementünk, vidáman, hogy végre itt vagyunk, most már minden rendben lesz.

-         Segíthetek valamiben? – kérdezte a csapos, a pult innenső részéről.

-         Inni szeretnénk. – válaszoltam együgyűen, azt gondolva, hogy ha egy kocsma nyitva van, akkor ezért van nyitva.

-         Bocs, ez nem fog menni.

Innen történelem az egész. Levágott valami szöveget, hogy razzia, meg szesztilalom a kerületben és így tovább. Jól tolta, nagyon hiteles volt. Miután kijöttünk, és megtettünk húsz métert a sokktól kábultan, akkor esett le, hogy akkor mit keresett bent két figura sörözgetve, meg amúgy mi volt ez az egész? Oké, lehet tényleg nem adhatott pát, mert… nem tudom. De akkor is. Igazából én voltam a fasz, hogy nem kapcsoltam időben. Mindegy. Már így is túl sokat írtam erről az esetről. Ennyire azért nem viselt meg minket a dolog. Találtunk másik helyet.
Izgi a szavazás. Gyakran nézem és igen kiegyenlített a küzdelem. Várom a végeredményt.
Most jutott eszembe legutóbbi ígéretem, amit úgy hívnak: Árpád.
A történet ott kezdődik, hogy egyik nap, amikor hazajöttünk, a padlásajtóhoz vezető lépcső teli volt pakolva zacskókkal és ruhákkal. Biztos lomtalanít az egyik szomszéd – gondoltuk. Másnap reggel munkába menet egy idegen figura rámköszönt, én meg vissza, nem nagyon foglalkoztam a dologgal. Mint később kiderült - egy szerencsésen kihallgatott beszélgetésből – ő Árpád. Hajléktalan és ezen túl a lépcsőházunkban akar lakni. Ez a döntés két okból volt hibás. Egyrészről a szomszédok nem nagyon tolerálták ezt (és igazából mi sem). A másik, hogy itt, ahova költözött volna, majdnem olyan hideg van, mint az utcán. Sőt, szerintem néha még hidegebb is. Tegnap már nem voltak zacsik. Nem mondom, hogy hiányzik, de azért így utólag örülök, hogy megismerhettük itt volt, mert van miről írnom.
Most mondhatjátok, hogy gonosz, érzéketlen emberek vagyunk, mert nem hívtuk be egy tál levesre, meg nem adtunk neki minden reggel mosolyogva egy kétszázast, de ez nem így megy. Ha adok egy hajléktalannak egy tál levest, vagy egy kétszázast, akkor nem csak egy ajtó választ el tőle. Nem az én feladatom és nincs is energiám arra, hogy ezt a szerencsétlent visszavezessem a társadalomba. Még mindig szívtelenül hangzik? Akkor képzeld el ezt a szituációt megint. Most is mi vagyunk a mocsadékok? Leszarom. Ha így érzed, akkor lehet, hogy így is van. Ezzel tényleg nem tudok mit kezdeni.
Ahogy nézem későre jár. Ideje aludni, hisz holnap lesz A Nagy Nap. Valakinek biztosan.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kalandokanagyvarosban.blog.hu/api/trackback/id/tr581584905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hayna 2009.12.09. 03:56:41

Szerintem az őszök a helyes, bár nemigen használatos. Érdekes, gyakran lehet olvasni, hogy telek, tavaszok, nyarak (nem nyárok!) - őszökről viszont semmi irodalmi emlék - pedig már az őszek (megőszültek) közé tartozom...
Nem arról volt szó, hogy Ívi minimálbért kap a munkájáért? Az pedig nem vattacukor, meg lehet belőle élni (állítólag, mint az én nyugdíjamból). Talán még írásbeli szerződése sincs? Lehet némi fluktuáció azon a munkahelyen, és bizonyára mindig találnak lúzereket...

cyberfuker85 2009.12.09. 04:35:45

szerintem árpádnak el kéne mennie egy hajléktalanszállóra,vagy ha erre azt találná mondani, hogy az a hely nagyon gáz.meg amúgy is a többi hajléktalan kiközösíti akkor adni seprűt lapátot neki, esetleg ha havazik hólapátot aztán igazgassa a lépcsőház környékét.reggelente köszöntse a munkába igyekvőket és sugározzon pozitív energiákat, ha meg vendég érkezne megmutathatná ,hogy merre az ajtó.a szórólaposok messziről elkerülnék a helyszínt mert árpi lerendezné őket és még egy kis névtáblát is kaphatna.'árpád vagyok, segíthetek?'cserébe árpi kapna maradékot, közelegnek az ünnepek egy hasítás pulykát neki, egy kis öreg pokróccal ami már nem kell a kutyának sem.pár jó szó egy állás ajánlat ha úgy alakul a helyi újrahasznosító üzemben stb...
nos ennyi.a szavazással kapcsolatban pedig azt mondanám,hogy nem tudod érdemben felhasználni ha kiegyenlített,ezért mint a politikusok kampányolnod kéne kicsit a kard mellet.

Hayna 2009.12.09. 06:10:56

@cyberfuker85: Add meg a lépcsőházatok címét. Ha találkozom Árpival, odaküldöm :)
Nézed a Szomszédokat? Etus művésznő fogadott be egy Árpit hasonlóképpen. Csakhogy nem minden hajléktalan Árpi, és hol teremnek manapság Etusok szabad hajléktalan-férőhellyel?
A seprű és lapát jó 5let, hatóságilag kellene minden munkára alkalmas hajléktalan kezébe nyomni, és ha nem adja el és nemcsak támaszkodásra használja, cserébe koszt-kvártély, szerény zsebpénz, mindjárt jobban nézne ki a főváros, talán még húgyszagú se lenne.

Admiralilles · http://kalandokanagyvarosban.blog.hu 2009.12.09. 21:10:58

@cyberfuker85: Azért nem kampányolok a kard mellet, mert igazából ennek a szavazásnak az eredménye sem befolyásol. Ha lesz egyszer harminc rongyom, amit sehogy sem tudok elkölteni, veszek egy kardot.

Dittike 2009.12.10. 01:50:02

Szavazásról annyit, hogy amíg egyenlő,
1, az azt jelenti, hogy pont annyi aberrált barátod van, mint teljesen normális!
2, valaki (lehetsz az te is)
nyomkodja az ˝igen Jaca, kell neked az az elb...ott kard˝ gombot!

Drex92 2009.12.10. 19:15:52

Hiányolom a szavazásból azt a válaszlehetőséget,hogy "Mindegy vagy te a kardoddal együtt" :D

Admiralilles · http://kalandokanagyvarosban.blog.hu 2009.12.11. 20:28:52

@Doncsi1984: Most akkor felírtál engem is, meg a kardomat is. Szépen.
süti beállítások módosítása