Egy kép

2012.12.05. 21:16

BrandNewManoSteelPoster.jpg

Az új Man of Steel poszter. Valaki azt írta róla, hogy banális. Superman bilincsben, katonák gyűrűjében? Há’ ammeg hogy? Hiszen bármikor kiszabadulhatna. Ha csak nincsen némi kryptonite a közelben. De az arcát elnézve nem erről van szó.
Igazából nincs itt semmi rejtély, simán elég, ha belegondolunk Superman történetébe. Egy földön kívüli faj utolsó példánya, aki menedéket talált a földön. Adottságai kivételesek. Repül, szupergyors, szupererős, szinte elpusztíthatatlan, hogy a röntgenlátást, szuperhallást és kiemelkedő intelligenciát ne is említsem. Amikor egy ilyen lény keresztülhúz az égen lehagyva néhány vadászrepülőt, megállít egy föld-levegő rakétát, majd leegyensúlyoz egy utasszállító Boeinget a focipálya közepére, mit gondolhatnak a világ vezetői? Szerintem azt, hogy kibaszott nagy gáz van. Ki ez? Mik a szándékai? Honnan jött? Az rendben van, hogy megmentette kétszáz honfitársunkat, de honnan tudhatjuk, hogy nem vert át minket? Mi a biztosíték arra, hogy nem fordul ellenünk? Bármikor magához ragadhatja a hatalmat.
És ezekkel Superman is tisztában van. Természetesen nem akar világuralomra törni, de azt is jól tudja, hogy akármit tesz, nem tud mindenkit maradéktalanul meggyőzni erről. Így nem marad más, mint segíteni a gyengéket és elesetteket és nem gondolni arra, hogy milyen terveket szőnek a megállítására.
Viszont ha vád alá helyezik, nem ellenkezik. Belemegy a játékba, fejet hajt a törvény előtt, hiszen ő csak vendég. Kemény tekintettel végigvonul a folyosókon, ha kell megbilincselve, katonák közt. És ez a karakter, sőt a szuperhős karakterek legnagyobb erőssége. Nem az erő birtoklása, hanem az, hogy mihez kezdenek vele. Mert nem arról szól ez a dolog, hogy erős, aztán beveri a gonoszok képét, megkapja a nőt és elrepül a naplementébe. Erre már megtanítottak a Pókember történetek. Igen, könnyebb lenne letépni a bilincset és elrepülni, de mire menne vele? Beváltaná azt, amit az emberek suttognak. Hogy föléjük helyezi magát. Korrumpálj egy hőst és legyőzted.
És itt jön be a képbe a producer Christopher Nolan, akinek remek érzéke van a téma ilyen fajta körüljárásához. Reméljük, hogy Zack Snyder mellett tud érvényesülni és tud arról szólni ez a film, amiről kell. Hogy ne csak egy látványorgia legyen gyönyörű képekkel (ahogy azt már az előzetesben is láthattuk), hanem legyen valami mondandója is a hatalmasok felelősségéről, a kiválasztottak terheiről és a különlegesek kitaszítottságáról. Én hiszek Harvey Dentben Nolanben. Én hiszek a Man of Steelben. Lehet, hogy nagyok az elvárásaim, de miután egy képtől ennyire ihletett lettem, hogy ne bíznék a filmben?

A bejegyzés trackback címe:

https://kalandokanagyvarosban.blog.hu/api/trackback/id/tr384949851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása