Alázás - Twighlight

2011.04.10. 21:43

Már jó ideje bassza a csőrömet valami… Nem is tudom miért vártam ezzel eddig. Úgy veszem észre, kezd a dolog lecsengeni, de nem hagy nyugodni, míg ki nem adom magamból. Gyűlöletem eme tárgya (rengeteg minden mellett) az úgy nevezet Twilight - saga.
Jó kérdés lehet az, hogy miért húzom fel magam rajta, mert ezen kívül rengeteg mocsadék szar könyv és film van a világon, amik mellett elsétálok. Igazából volt már ezen a téren több konfliktusom/összecsapásom és ezt már-már hobbi szinten űzöm. Ami nagyon nyugtalanít, hogy nem tudtam istenesen megragadni a probléma forrását, így érvelésem gyakran kimerült abban, hogy: „De hisz ez egy marék fos!”
No, nem azért nem találtam fogást, mert nincs, pont az ellenkezője. Nem tudtam hirtelen hova a kapni, a bőség zavara, ugye. Most megpróbálom összefoglalni röviden, és tényleg csak néhány dolgot kiemelve a banális jellemzők garmadájából. Ezután már attól sem kell tartanom, hogy teszem azt elgázolnak és nem lelem meg a békémet, míg meg nem semmisíttetek minden egyes kötetet és minden kópiát ebből a rákfenéből.

Számomra tényleg a legirritálóbb a vámpír-mitológia ilyen aljas szembeköpése és annak kiárusítása. Ennyi erővel Lugosi Bélát megláncolva mutogathatták volna a vurstliban.
Az írónő fogta a vámpírokat, megszabadította őket minden olyan dologtól, ami miatt esetleg egy tizennégy éves kislány szemében taszítóak lehetnek - effektíve a lényegüktől fosztotta meg szerencsétleneket - vett egy tragikus hősnőt (leginkább értelmi képességeit tekintve), egy romantikus történetet, ahol a konfliktusok szerelmi háromszögek és gonosz alvilági veszedelmek adják. Nagyjából ez a recept. De térjünk vissza a vámpírokra.
Ezeknek itt nem árt a napfény, sőt, kapnak tőle egy csicsa csillámporos csillogást. Én Kicsi pónim. Bocsánat, ez volt ide az a kifejezés, amit az univerzum elvárt tőlem. Gondolom azért kell ez a napfény-mizéria, mert a lányok nem csak éjjel szeretnének találkozni a pasijukkal.
Ezek a vámpírok nem szívják ki a véred. Jó nekik a műkaja is. Persze, mert a lányok nem szeretik, ha megharapják őket a nyakukon, aztán hordhatják a nem divatos kendőt, sálat vagy garbót.
Ezek a vámpírok nem kaját látnak a lányokban (értsd: nem a testedért szeretlek), hanem igaz szerelmet (értsd: az eszedért szeretlek). És éreznek, szenvednek. Leginkább a főszereplő, Edward. Neki az a kibaszott nagy problémája, hogy vámpír, és ez milyen szörnyű. Valahogy nem hiszek neki. Örök élet effektíve szuperképességekkel, ahelyett, hogy megpusztult volna pestisben pár száz évvel korábban. Ja, sokkal jobb lett volna. És itt nem biztos, hogy ironizálok.
Mi végre ez a sok változtatás? Miért nyúl bele ennyire a vámpír-lénybe? Egy oka van. A tizennégy éves kislányok. Ők nem a fordulatok, nem az irodalmi magasságok, nem a dramaturgia, nem a intelligencia, nem a szellemesség vagy kreativitás miatt nyalják be azt a szart, hanem ébredező szexualitásuk miatt. Ennyi. Innen nincs másról szó, mint a fiatalok vámpíros Romanajáról és Juliájáról. Az egész csak egy festett papírmasé, ami mögött nincs semmi, csak a nagy üresség.
A kedvencemet majdnem kihagytam, a filmadaptációban megjelenő hősnő. Én csak úgy hívom, hogy Bárgyú(Kristen Stewart). Arcai száma vetekszik Steven Segal repertoárjával, csak hogy ő legalább kemény, míg ez a lány folyamatosan olyan fejet vág, mintha le lenne szedálva. Félig csukott szemek, félig nyitott száj, mindez rezzenéstelenül és folyamatosan. Oké, én is szoktam ilyen fejet vágni, csakhogy én előtte legalább jól bepiálok. Gratulálok a castinghoz, mondjuk a hősnő személye pont mindegy, mert mint említettem: tizennégy éves kislányok. És mindez csak a jéghegy csúcsa!
Huhh, ez is kint van, jöhet a gázoló!

Kiegészítés: Ezt a véleményt az első két film, a könyvekbe bele-bele lapozgatás és a teljes történet pár oldalas összefoglalójának elolvasása után alakítottam ki. Ha van esetleg olyan eleme a saganak, ami merőben megváltoztathatja véleményemet, kérlek, jelezd! Bár, nem hiszem, hogy lesz ilyen.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kalandokanagyvarosban.blog.hu/api/trackback/id/tr372815480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dittike 2011.04.10. 23:22:49

igazad van, annyi az egész értelme, hogy a kislányok vinnyoghatnak 1 pasi után.
ugyan ez a kategória dzsásztin bíbör is-

Hayna 2011.04.12. 09:47:46

Drága pici fiam, ez az egész vámpírirodalom úgy ahogy van marhaság.
Lugosibélástól, Buffystól, Angelostól.
süti beállítások módosítása